Migrace aplikací na nový server

Pokud jste nečetli minulý blogpost, Roští dostalo nový server, který slouží primárně pro virtuální stroje. Služby budou nyní rozmístěny na vlastní virtuální stroje, aby se navzájem co nejméně ovlivňovaly a bylo možné je provozovat nezávisle na hardwaru. Tento přechod vyžaduje několik kroků, se kterými vás dnes seznámím.

O víkendu jste si na našem Twitteru mohli všimnout, že došlo ke změnám u e-mailových služeb. Ty se během sobotního rána přestěhovaly na nový server. Vzhledem k tomu, že v rámci migrace přecházelo Roští z doručovacího daemona Courier na Dovecot, dopadla migrace velmi dobře. V sobotu dopoledne chtěl váš e-mailový klient maximálně potvrdit certifikát nebo zadat znovu heslo.

Během migrace došlo k několika problémům, ale pouze jeden byl oznámen na technické podpoře ještě před jeho vyřešením. Uživatelé nepřišli o žádné e-maily a pravděpodobně se jich nedotkla ani hodinová nedostupnost služby mezi 3. a 4. hodinou ranní.

Díky Dovecotu mají nyní uživatelé e-mailových služeb možnost konfigurovat server-side filtry z webového rozhraní nebo z e-mailových klientů s podporou protokolu managesieve. Během dnešní noci se k tomu ještě přidal dspam. Pokud budete poctivě třídit nevyžádanou poštu do složky Spam, dspam si ho zapamatuje a příště ho tam dá sám. Každá e-mailová schránka má vlastní kontext, podle kterého se rozlišuje mezi nevyžádanou poštou, takže pokud uživatel A přijme e-mail X, který uživatel B bere jako spam, tak rozhodnutí uživatele B, zařadit e-mail do spamu, neovlivní uživatele A. Věříme, že dspam posune e-mailové schránky na Roští o velký kus dopředu.

E-maily byly tou jednodušší částí z migračního plánu. Druhý krok je přesunutí celého původního fyzického serveru na virtuální stroj. Bude to akce, která si vyžádá krátkodobý výpadek, kolem 2. hodiny ranní, pravděpodobně v sobotu. Výpadek se pokusíme minimalizovat, pravděpodobně nebude delší než 10 minut. Podrobnosti se dozvíte tento týden na našem Twitter účtu. Dnes dojde k testování celého postupu a pak budeme chytřejší.

Pokud se vše povede, dojde v dalších týdnech k rozdělení tohoto serveru mezi nové virtuální servery tak, aby zapadl do koncepce popsané v minulém díle. To znamená, že budou přesunuty MySQL databáze a částečně také PostgreSQL databáze. S největší pravděpodobností budou přesunuty aplikace založené za poslední 4 měsíce na správné servery a na tom současném tak zůstane jenom stará část Roští.cz. Během roku se pak budeme snažit přesvědčit uživatele, aby tuto starou část opustili a přesunuli se na novou. Když půjde všechno dobře, tak s koncem podpory Debianu 6.0 Squeeze bude stará část vypnuta. U některých uživatelů to nebude možné, protože využívají výhod, které jim spojení aplikace pod jeden účet přinášelo a v takovém případě se dohodneme individuálně.

Nakonec ta nejdůležitější informace. Roští během dvou měsíců přijde o současné IPv4 adresy. Po provedení nezbytných kroků migrace dostanete do svých e-mailových schránek e-mail informující o této změně. Někteří uživatelé mají DNS záznamy mimo Roští a těch se změna dotkne nejvíce. Pokud mezi tyto uživatele patříte, tak ve zmíněném e-mailu najdete vše potřebné k tomu, aby váš web jel bez problémů i po zrušení starých adres.