Nový ceník

Když jsme před dvěma lety začali pracovat na novém Roští, cenová politika byla jedním z velkých otazníků. Neměli jsme zkušenosti s vedením firmy a věděli jsme, že špatně nastavenou cenou bychom mohli potopit Roští ještě před tím, než se rozjede. Máme nyní data ze dvou let provozu a rozhodli jsme se proto upravit ceník tak, abychom mohli Roští dlouhodobě dále rozvíjet.

Nebylo to jednoduché rozhodování a strávili jsme spoustu času debatami nad výší jednotlivých částek. Dnes víme kolik v průměru stojí každá aplikace, takže počítání bylo jednoduché. Nicméně je tu i psychologický aspekt, který řeší každý projekt “Bude to konkurenceschopná cena?”, “Budou to uživatelé ochotni zaplatit?”.

Roští není hosting, který by mířil na masy. Nabízí toho svým uživatelům hodně. Každá aplikace má velmi blízko k prostředí virtuálního serveru a to pro nás dělá správu o poznání komplikovanější než u běžných hostingů, kde je jen PHP a centrem všeho je Apache. Pokud jsme tedy něco za ty dva roky zjistili, tak je to to, že nemůžeme nabízet hosting za 26 Kč měsíčně.

A se současným ceníkem jsme měli ještě jeden problém, nebyli jsme schopni s uživateli komunikovat kolik je vlastně bude hosting stát. Neměli jsme pevné mantinely, do kterých by mohli svou aplikaci zařadit a tak se ptali na otázku, na kterou jsme neznali odpověď: “Kolik mě bude hostingu u vás stát?”. Podle nového ceníku už tedy nebudeme počítat aplikace dynamicky, ale vytvořili jsme 4 balíčky, u kterých budeme schopni říct, k čemu jsou vhodné.

Změnou tedy vyřešíme dva palčivé problémy, které nás aktuálně trápí. Doufáme, že přestaneme odrazovat uživatele, kteří se s ceníkem neztotožnili a zbavíme se aplikací, které jsou pro nás aktuálně ztrátové. U těch nejmenších aplikací (myšleno ve velikosti RAM) dojde k nejcitelnějšímu zdražení. U průměrných aplikací (192 a 256 MB RAM) to už není tak znatelné.

Nemá to smysl dále protahovat, tady je aktuální náhled na balíčky, které budeme od tohoto týdne nabízet:

Start Normal PRO business
256 MB RAM
2 GB prostoru
99 Kč
512 MB RAM
10 GB prostoru
189 Kč
1024 MB RAM
25 GB prostoru
499 Kč
4096 MB RAM
50 GB prostoru
999 Kč

Máte teď asi nějaké otázky, tak na některé zkusím odpovědět a pokud nenajdete odpovědi níže, tak se klidně ptejte v komentářích.


Proč je minimum 256 MB RAM?

Requesty na aplikace s 64 a 128 MB RAM jsou často sestřelovány OOM killerem, protože kontejner nemá dostatek paměti. Hranice 256 MB RAM je rozumná pro 80 % projektů, které aktuálně na Roští hostují. Poběží v tom WordPress i Django a dají se v tom provozovat i velké projekty, pokud jsou dobře napsané. Zatím bohužel nemáme jak detekovat, pokud se OOM killer přihlásí ke slovu, ale rozjeli jsme ukazatel využité RAMky a zkusíme implementovat notifikace, když se bude obsazení paměti dlouhodobě blížit 100 %.

Co za cenu navíc dostanu?

Rozrostli jsme se o dalšího člena týmu, který se věnuje vývoji full time. Pomalu přecházíme na cloudové služby, takže jsme přestali kupovat vlastní hardware. Díky tomu máme více možností na zabezpečení provozu aplikací například před DDOS útoky a také jsme schopni rychleji reagovat na problémy se servery.

Od kdy začnou balíčky platit?

Podporu v administraci máme nasazenou, takže všechny nové aplikace už používají balíčky.

Musím na balíčky přejít?

Zatím ne, ale od nového roku přepneme současné aplikace na nový způsob účtování. Chceme vám tímto dát čas zvážit změny v našem ceníku a rozhodnout se, zda u nás zůstanete nebo použijete alternativní služby.


Změny ceníku, zvlášť když dochází ke zdražení, nejsou nikdy příjemné a chápeme to. Snažíme se s vámi komunikovat důvody, které nás k tomu vedly. Nový ceník je založen na číslech z reálného provozu a všechny alternativní možnosti jsou horší než tato. Omlouváme se za špatné zprávy a doufáme, že na nás i přes to nezanevřete.