PHP 7.0 je tu a k němu nový server

Dlouho jsme na blog nic nepsali, ale teď se nám podařilo dokončit něco, co stojí za zmínku. Nasadili jsme stabilní PHP 7.0, které už se nemusíte bát používat produkčně. Kromě toho máme nový server a také jste si mohli všimnout změn při placení. Ale teď postupně.

Mezi obrazy máme PHP 7.0 už nějaký čas, ale uživatelům jsme ho nedoporučovali. Čekali jsme na podporu ze strany komunitního repositáře Dotdeb, který nám PHP 7.0 naservíroval do Debianu a my se mohli soustředit “jen” na integraci do našeho prostředí. Dělali jsme dříve nějaké pokusy s vlastními buildy PHP, ale Dotdeb má celý proces odladěný a není důvod této práce nevyužít.

S PHP 7.0 jsme se rozhodli změnit jednu věc – už nepoužíváme Apache, ale Nginx + PHP-FPM. Proti Apachi nic nemáme, ale mod_php pouvažujeme za špatný koncept. Jedinou velkou překážkou by mohla být podpora pro .htaccess, která je bez Apache samozřejmě pryč. Nicméně u nás máte plnou kontrolu nad web serverem a jeho konfigurací, takže pokud .htaccess opravdu potřebujete, tak použijte nástroj na převedení .htaccess do konfigurace Nginxu na winginx.com a váš kód bude opět fungovat a navíc rychleji. Je to dáno tím Apache se zapnutou podporou .htaccess s každým requestem testuje přítomnost .htaccess v aktuálním adresáři i nadřazených adresářích a pokud na nějaký narazí, tak ho zpracuje. Tato operace se nedá cachovat, protože by pak Apache nereagoval na změny v těchto souborech.

Během ledna jsme pořídili nový server, nainstalovali a umístili do racku. Pár týdnů se zdánlivě nic nedělo, ale to není tak úplně přesné, protože jsme do administrace dodělávali podporu pro více serverů. Ta tam byla již od začátku, ale až s novým serverem jsme tuto funkci začali testovat a nakonec dostali až do produkce. Nová administrace má teď k dispozici tři web servery a na nich spoustu místa pro nové aplikace. Aplikace založené v posledních 14 dnech tedy už běží na novém, rychlejším hardwaru.

Abych nezapomněl, už u nás můžete platit kartou. Od začátku jsme pracovali na vlastním fakturačním systému, který jsme měli ještě před založením Roští a bylo nám líto ho nevyužít. A tak jsme se v lednu s Martinem bavili o Fakturoidu, že by mohl mít pro Roští docela pozitivní přínos a také bychom se zbavili jednoho systému, o který se musíme starat.

Netrvalo to moc dlouho a pustili jsme se do implementace. Úpravy kódu zabraly jen pár hodin, za to migrace dat a ladění celého platebního workflow nás stálo 4 dny. Ale vyplatilo se. Máme platbu kartou, nemusíme se starat o fakturaci, účetní si exportuje data, která potřebuje a účetně jsme otevřeli Roští platbám z celého světa a hlavně z docela komplikované Evropy.

Koncem roku jsme se také stali plátci DPH. Bohužel jsme kvůli tomu museli mírně zvednout ceny. Na druhou stranu nám to pootevřelo dveře k větším klientům.

A co budeme dělat dál? Určitě domény. Už máme hotový kód, který z domén dělá záznam v databázi, což je klíčové pro mnoho věcí. Částečně jsme implementovali podporu pro SSL certifikáty k těmto doménám a se slinou v koutku už koukáme na Let’s encrypt, které nám ale spoustu věcí úplně neulehčuje, třeba limitem kolik certifikátů můžeme stáhnout za hodinu a za den. Kromě certifikátů se nám konečně otevře cesta k registraci domén. Nechci slibovat nějaké termíny, ale doufám, že příště vám už budu psát o tom, jak implementujeme API nějakého registrátora.

Druhá věc, kterou máme v plánu, je naše API. K němu máme napsáno jen velmi málo. Máme dokumentaci, kterou zatím upravujeme a diskutujeme nad tím, co má být vlastně cílem, k čemu ho budeme používat my a k čemu naši uživatelé, ale už nejsme daleko od skutečné implementace. Opět nebudu slibovat termíny, ale slíbím vám API, přes které budete moct přidávat, upravovat, mazat a monitorovat aplikace. Stejně jako domény, tak API vyžaduje nějaký refactoring v naší administraci. Část logiky dnes máme na místech, kde ji úplně nechceme a než se pustíme do API, musí být tato část vyřešena.

A to je zatím vše. Pracujeme na Roští každý den a jsme rádi, že se vám líbí. Víme to, protože za poslední tři měsíce jsme vyrostli dvakrát. Děkujeme, že jste s námi a že díky vám můžeme posunovat hosting v České Republice za hranice FTP a PHP.