Podpora Node.js, hurá s JavaScriptem na server!

Tímto oznámením se Roští stane možná prvním hostingem v ČR, který podporuje Node.js. Roští se prozatím prezentovalo jako spíše Pythoní hosting a tolerancí PHP, ale od dnešního dne se rozrostlo. Node.js už je integrované do administrace a nic nebrání uživatelům Roští.cz, aby krotili JavaScript i na straně serveru.

nodelogo

Rozpohybovat Node.js aplikaci je o něco jednodušší než v případě Pythonu a stačí se držet návodu na Wiki. I když jsme podporu testovali, je zatím označena jako beta a může se stát, že dojde k nějakým problémům. Pro některé uživatele by mohla být také důležitá informace, že Node.js aplikace jsou umístěné na jiném serveru než dosavadní Python a PHP aplikace. Staré aplikace tedy novinky nějak neovlivní.

Tímto změny nekončí, ještě pracujeme na podpoře pro Gunicorn, což je webový server napsaný v Pythonu, který dokáže být alternativou k uWSGI. Na něm sice není nic špatného, ale je s každou novou verzí komplikovanější a nafouknutější. Gunicorn nenahrazuje uWSGI – budeme podporovat obě technologie.

Další novinka přijde snad příští týden a bude se jednat o podporu pro Ruby. Na Roští tedy půjde hostovat například Redmine, ale i jakékoli jiné projekty napsané v Ruby. Pokud bude alespoň nějaký zájem o Node.js, zapracujeme ještě tento rok na podpoře databází MongoDB a CouchDB, které si s Node.js aplikacemi dobře rozumí.