Pour féliciter 2014

Konec roku patří ohlédnutí za rokem předešlým a hlavně vítání roku nového. Když jsme rok 2013 teprve očichávali, Roští dostalo fungl novou implementaci hostování jak Pythoních, tak PHP aplikací. Tím se změnilo mnohé, něco k lepšímu, něco k horšímu a my jen doufáme, že to lepší převažuje. Zároveň dostalo Roští nový server, který od začátku sloužil pro virtualizaci, pod kterou jsme přesunuli všechny služby. Hlavně migrace webového serveru Pandora z fyzického na virtuální byla výzva, kterou jsme zvládli s minimálním dopadem na kvalitu služby.

O dva měsíce později, někdy v červnu, jsme přidali třetí server Nilfgaard. Ten nedělá nic jiného než že zpracovává zálohy všech dat. Zálohování drží aktuálně historii 6 dnů po dvou dnech a zálohují se celé obrazy systémů. Jsme tak schopni velmi rychle nahradit padlý fyzický server.

V druhé polovině roku se do týmu přidal Martin Voldřich, který se nyní podílí na vývoji administrace. S jeho pomocí jsme připravili určitý plán jak na redesign administrace a webu, tak na nové funkce. Bude to už čtvrtý redesign v historii projektu PCP (na něm je založena administrace) a pro tentokrát jsme se rozhodli využít služeb profesionálního grafika a UX designéra. Změny tedy nebudou jen kosmetické, nebudou to jen lépe obarvené prvky, ale změní se i některé postupy, které v současné době nejsou jasné hned na první pohled. Až s nimi skončíme, tak i bez pročítání naší Wiki byste měli být schopni nahodit novou aplikaci bez škobrtnutí.

Když se tohle povede, už máme ve vývoji i nějaké novinky, které se k vám posléze dostanou a to:

  • LXC
  • Ruby

Inspirováni projektem Docker jsme se rozhodli vyzkoušet projekt LXC. Ten umí vaši aplikaci uzamknout uvnitř kontejneru. V praxi to pro vás bude znamenat, že dostanete vlastní operační systém osekaný o zbytečnosti a ten si budete moci různými způsoby upravit. Zatím více říkat nebudeme, snad jen, že třeba bude snadné nasadit například Gitlab, který při instalaci vyžaduje od systému značné úpravy.

Podpora Ruby měla být hotová už v prosinci, ale rozhodli jsme se nasazení nakonec odložit až do redesignu. Všechny novinky by měly být dostupné v prvním kvartále příštího roku, co bude dál teprve uvidíme.

Nakonec dovolte, abychom vám poděkovali, nejen za dočtení až k tomuto místu, ale také za to, že jste si na Roští našli cestu, zalíbilo se vám a používáte ho. Jste nejlepší!