První z nových serverů

Jednou z položek v našem checklistu pro tento rok je navýšení balíčků a jedinou překážkou nám v tom byl hardware, protože s aktuální nabídkou DigitalOcean vám nemůžeme nabídnout lepší parametry. Dnes jsme od Master Internet dostali první stroj, který bude novým balíčkům vyhovovat výrazně lépe. Server už běží, je na něm vše připraveno a stačí ho zařadit do administrace.

V porovnání s tím, s čím jsme doposud pracovali, jde o server masivní. Ani ne tak do velikosti jako výkonu. Je výkonnější než Roští dokáže v současnosti vůbec využít. Běží na druhé generaci procesorů AMD EPYC, které patří k tomu nejrychlejšímu, co se dá do serverů pořídit. Máme k dispozici 256 GB RAM a 2 TB prostoru na čtyřech SSD discích v RAID 10, ze kterých můžeme číst a zpět zapisovat až 2 GB/s.

Určitě vás zajímá, co se s takovým hardwarem dá vymyslet proti serverům, které máme v současnosti u DigitalOcean. Kromě toho, že můžeme zvednout parametry služby, tak

  • máme víc prostoru na disku, takže u balíčků zvedneme kromě RAMky také diskovou quotu,
  • data aplikací budou na Btrfs, takže můžeme vytvářet jejich snapshoty bez vlivu na výkon,
  • budeme se serverem blíže load balanceru.

Nové balíčky se zvednou zhruba 2x z pohledu RAMky a diskového prostoru. Budeme začínat na Start+ balíčku s 10 GB prostoru a 512 MB RAM se zachováním ceny. Podobně upravíme i ostatní balíčky k čemuž vyjde ještě jiný blogpost.

Zálohování jako takové měnit nechceme. Vyhovuje nám současný způsob, ale díky Btrfs budou zálohy konzistentní a lokálně budeme držet delší historii.

Na server zmigrujeme všechny námi hostované aplikace, což se u nich projeví příjemným navýšením výkonu. Na migraci se ještě musíme připravit. Znamená to zkopírovat docela velké množství dat a všechno musí projít bez problémů. Zatím ji ale stále plánujeme na leden, případně začátek února.

Během migrace budou všechny aplikace vypnuté. Důvodem jsou databáze, protože aplikace na různých serverech používají jeden ze třech našich databázových serverů, které by neměly být v jiném datacentru oproti aplikacím. Dojde tedy k výpadku všech aplikací, který ale nepotrvá déle než několik hodin. Migraci budeme provádět určitě v noci mezi 1:00 a 6:00. V nejlepším případě by mělo vše naběhnout během hodiny. Ze strany našich zákazníků nebude potřeba nic měnit.

Chvilku jsme váhali, zda místo jednoho velkého serveru nevzít dva menší, ale nakonec jsme se rozhodli pro jeden. Nechceme DigitalOcean úplně opouštět, pořád tam zůstane administrace a další služby, které potřebujeme pro provoz Roští. Budeme tedy data z tohoto serveru zrcadlit na velkou block storage v DigitalOcean a v případě nutnosti nad ní nastartujeme jeden z jejich dropletů, který roli nového serveru potenciálně zastane.

V případě dvou serverů by jeden musel fungovat pouze jako failover a čekat až přijde jeho čas. Díky zrcadlení do cloudu tak můžeme využít výhody obou světů. Jak toho cloudového, tak toho tradičního s fyzickými servery.

Úvodní obrázek vytvořil Edgar Oliver a najdete ho na Pixabay.