Aktualizace store3

Aktualizace store3

Chystáme se během tohoto týdne na aktualizaci MariaDB na serveru store3. Chtěli jsme to zvládnout během února, ale nakonec se do toho pustíme až teď. Výpadek bude minimální, server zůstane, pouze se změní verze databáze.

Během posledních dní docházelo na Roští k výpadkům, které přisuzujeme buď starým store3 a store4 databázím, konkrétně MariaDB 10.0, která tam běží, a nebo DDOS ochraně, kde se poslední dobou objevují podivné dropy.

U MariaDB budeme volit aktualizaci z verze 10.0 rovnou na 10.4, protože tam nepředpokládáme žádné problémy a víme, že na této verzi se stejný problém neprojevuje. U PostgreSQL budeme opatrnější a zůstane na majoritní verzi. Tam máme také problém s Postgis, kvůli kterému ještě musíme připravit PostgreSQL docker obraz. Aktualizace PostgreSQL tedy přijde později.

Tady je seznam toho, co se bude na store3 dít a postupně ho budeme škrtat:

  • Zastavení současné databáze,
  • záloha dat,
  • spuštění kontejneru s MariaDB 10.4 nad původními daty.

Jde o jednoduché kroky, ale nebudeme situaci podceňovat a pro jistotu budeme mít zálohu dat z doby těsně před migrací, kterou vám v případě problémů dáme k dispozici.

Zkusíme začít v noci z úterý na středu, ale je možné, že se to posune až na další noc. Budeme postupně tento post aktualizovat.


0:36 Databáze je dole a právě děláme druhou zálohu celého adresáře.
0:50 Spouštíme kontejner s novou databází.
0:52 Máme hotovo


Pokračujeme dál. Připravili jsme Docker image pro PostgreSQL 9.4 s PostGIS 2.1.4, což nám umožní přemigrovat Store3 a nakonec i Store4 na Debian 10 Buster. Budeme to ještě chvíli testovat, ale rádi bychom měli tento týden všechna data na store3 přemigrována pod nové databáze. MariaDB je za námi a během víkendu by se měla dočkat i PostgreSQL. Až to bude hotové, tak přesuneme data i databáze na nový server s novým Debianem a přesuneme pozornost na Store4. Tento blogpost ještě budeme upravovat s aktuálními informacemi.


K přechodu na Docker image s PostgreSQL a PostGISem došlo na konci března bez jediného zádrhelu. Zbývá store4, který vyřešíme brzy.