Březnové novinky

Po sérii restartů ze strany DigitalOcean se můžeme podívat na to, co se v březnu na Roští událo. Nejvíce změn najdete v administraci, jejíž nová verze bude tento týden nasazena a taky se koukneme, jak se serverům daří v DigitalOcean po přechodu ze ScaleWay.

V administraci jsme se tento měsíc zaměřili na API, do kterého budeme teď chvíli přidávat nové funkce. I ty, které nejsou ve webovém rozhraní dostupné. Během pár týdnů se tam ale objeví. Mimo to, že jsme dokončili snapshotování, jsme vyřešili i běh některých tasků na pozadí. Používali jsme a používáme django-rq, které zase používá python-rq, ale v jeho implementaci jsme měli mezery. V administraci nyní lépe trackujeme co se na pozadí děje a jsme schopni vám to ukázat. Můžete tak ověřit, zda daná akce dopadla dobře nebo ne.

Snapshotování má před sebou ještě pár mil než bude úplně dotažené a navíc zatím chybí snapshoty databází. Chybí nám také webové rozhraní a propojení s killerem, který odstraňuje aplikace z účtů, které jsou v mínusu. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsme snapshoty zavedli, abychom mohli levně odsudnout aplikace, o které nikdo nejeví zájem a jako bonus jsme tuto možnost dali i vám. Snapshoty lze použít i pro zálohování podle vašeho vlastního uvážení. Je to úplně oddělený systém od našeho vlastního zálohování, takže se dá brát jako taková záloha a navíc je uživatelsky dostupné obnovování. Ze snapshotů lze vytvořit kopii aplikace nebo aplikaci kompletně obnovit do podoby, ve které byla předtím.

Změny v administraci se ale netýkají jen snapshotů. Tady je celý seznam:

  • Backend: Opraven bug v pozvánkách, kdy docházelo k přidání jednoho uživatele k firmě několikrát.
  • Backend. Opraven bug, kdy u odemykání účtu po zaplacení dlužné částky nenaběhly aplikace.
  • Admin: Opraven bug s kontrolou DNS záznamů.
  • API: Vytváření snapshotů aplikací
  • API: Obnova aplikací ze snapshotů
  • API: Mazání snapshotů
  • API: Seznam firem, do kterých má uživatel přístup
  • API: Seznam běžících a dokončených úloh, které jsou prováděny na pozadí.
  • Backend: Framework pro async procesy
  • Admin: K databázi je možné nyní přidat poznámku
  • Admin: Aktivovali jsme generování automatických faktur, pokud si je zapnete (není nutné se již přihlašovat do administraci kvůli platbě)
  • Backend: přístup k SMTP pro aplikaci (již není potřeba email)
  • Admin: Členy firem může odstranit kdokoli, kdo je součástí dané firmy. Ne pouze vlastník.
Aplikace dostaly svůj vlastní SMTP přístup

Kromě změn v administraci jsme zažily vlnu restartů ze strany DigitalOcean, které se tím rozhodlo vyřešit problém se Spectre a Meltdown. Výpadky na Roští probíhaly v absolutně nevhodný čas (16:00-21:00), ale chápeme, že jde o velký zásah do infrastruktury a tak chtěli mít v DO jistotu, že budou mít na případné problémy dostatek lidí a budou je tak moct řešit co nejrychleji.

Samotné restarty proběhly bez problémů, kromě jednoho serveru, který zůstal po celém procesu vypnutý. Toho jsme si všimli až po půl hodině, kdy už bylo divné, že nenabíhá. Nicméně servery naběhly absolutně bez problémů, aniž bychom do nich museli nějak zasahovat. Minulý rok jsme udělali maximum pro to, aby bootování serverů bylo co nejhladší a vypadá to, že se to povedlo.

Po mnoha měsících neřešíme problémy se sítí, s výkonem, se stabilitou, s výpadky nebo se ztrátou dat. Nepočítáme-li tedy zmíněné restarty, tak co jsme na DigitialOcean, neměli jsme jediný problém a doufáme, že v tom budeme takto pokračovat. Všechny změny, které jsem vypsal výše, bylo možné udělat, díky tomu, že jsme nemuseli řešit problémy s infrastrukturou a doufám, že tempo vylepšování se v dalších měsících ještě zrychlí jen co vypneme poštu a staré Roští. Hlavně propojení na DNS serverech a poštovním serveru mezi novou a starou administrací je svazující. Potřebovali bychom především přemigrovat DNS servery na nové, ale se starou administrací za zády to nezvládneme udělat.

Na následujících dvou obrázcích si můžete porovnat podobné období jednoho z našich serverů. První obrázek je aktuální server z DigitalOcean. Jeho zatížení nedosahuje ani na warning hranici. Druhý obrázek je ze ScaleWay, kde byl výkon o něco méně stabilní a zatížení se drželo na kritické hranici. Jiné porovnání bohužel nemáme, protože tohle je jediný server, který zůstal proti původním nezměněn, co se týče jeho obsahu.

Nový server na DigitalOcean
Původní server na Scaleway

Tento post vznikal postupně během března, ale všechny změny se nám podařilo dokončit a odladit až dnes. V dubnu se chceme zaměřit na naši homepage, takže v administraci toho moc neuděláme. Vzhledem k tomu, že jsme vyřešili naše problémy se servery, rádi bychom zase rozjeli nějaké formy propagace. Naše homepage už nepředstavuje to, jaké Roští je, ale spíš jaké bylo a to bychom rádi změnili.