Domény a MongoDB

Máme za sebou další PoSobotu a tak je možná čas se podívat trochu zpátky. Poslední měsíc řešíme dva problémy a to je MongoDB a správu domén. Obojí se nám trochu protahuje, takže vám alespoň zkusím nastínit, kde je problém.

MongoDB nám udělala čáru přes rozpočet, když nám ztratila informace s několika přístupy. Data zůstala netknuta, ale uživatelé se k nim nedostali. Rozhodli jsme se kvůli tomuto incidentu podporu pro MongoDB na chvilku vyhodit z administrace. Pokud MongoDB potřebujete, napište nám na podporu, databázi vám samozřejmě dáme.

Abychom mohli MongoDB vrátit zpátky do administrace, musíme udělat jednu důležitou změnu a to vytvořit službu, kterou pracovně nazýváme “services”. Bude to další sekce v administraci pod aplikacemi, kde ale nebudou vaše skripty s HTTP výstupem, ale budou tam databáze, alespoň tedy ze začátku hlavně databáze.

Když se to podaří, budete si moci vytvořit vlastní instanci MySQL, PostgreSQL, ElasticSearch a MongoDB, které budou společné pro všechny vaše aplikace. Všechno bude samozřejmě připravené k použití, ale pokud máte nějaké speciální požadavky na konfiguraci, s touto službou je budete moci realizovat. Cena kontejnerů s databázemi bude stejná jako s aplikacemi. Bude tedy záležet jen na vaší aplikaci, kolik toho bude potřebovat.

S tímhle budeme mít ještě dost práce, takže nebudu říkat, že to za 14 dní bude, ale tohle je naše priorita číslo jedna hned po doménách.

Domény jsou momentálně naše největší bolest, protože jsou uloženy v databázi dost nesystémově, což nám v současnosti komplikuje implementaci SSL certifikátů přes Let’s Encrypt a další služby, které jedna za druhou implementují své API. Podporu pro domény jsme měli už dvakrát napsanou, ale nemůžeme se shodnout, jak to nakonec má být, takže oboje implementace jsme hodili do koše.

A tak jako všechny dobré věci, i tahle se nakonec vyřeší náhodou. Pustili jsme se do mikroservicy s REST API, která bude spravovat naše load balancery. Díky tomu dostaneme z administrace opravdu hodně kódu a přesuneme starosti s SSL úplně mimo ni, což nám nakonec pomůže propojit domény v aplikacích, DNS a poště tak, abychom zajistili bezpečnost i čistý design.

První dvě zahozené implementace sice fungovaly, ale při testování jsme v nich našli chyby, které bychom do produkce poslat nemohli a navíc by nás stálo strašně moc času je vyřešit. Napotřetí to tedy snad vyjde. Nechceme slibovat termíny ale už nadcházející víkend budeme snad vědět, zda to bude za 14 dní nebo někdy později.

A tak pokračujeme dál, držte nám palce a na další PoSobotě snad už s podporou SSL.