Jak jsme posunuli ceník o tři řády

Jak jsme posunuli ceník o tři řády

Koncem týdne jsme pracovali na odstranění velké části kódu z repositáře administrace. Správa kontejnerů se odsunula bokem, takže v administraci už není potřeba a nakonec nebyl důvod držet ani pětiletou historii migrací. Vše jsme tedy dodělali, otestovali a v pátek večer nasadili.

V sobotu ráno odešel kolem osmé hodiny email několika klientům, že jim dochází kredit a měli by si ho dobít. Emailů bylo jen kolem dvaceti, ale těmto dvaceti lidem jsme znepříjemnili malou chybkou sobotní ráno. V těchto informačních emailech je mimo jiné uvedeno, kolik stojí náš hosting za den a tato částka narostla až tisícinásobně kvůli chybě v počítání ceny za diskový prostor..

Důvodem byla komunikace mezi kontejnerovým backendem, který běží na každém z našich nodů a administrací. Backend vrací hodnotu v B a administrace očekává ve své databázi MB. Script, který tuto hodnotu ukládal do databáze ale přepočítával pouze do kB, takže diskový prostor všech aplikací narostl tisícinásobně a podle toho docházelo také celou noc k chybnému odečítání kreditů.

Chybu jsme během dvou hodin opravili, rozeslali informační email a přidali zprávu do plateb v administraci. Celá situace nás mrzí. Chyby se během vývoje stávají, zvlášť při tak velkých změnách, kterými administrace aktuálně prochází, ale když dojde k odeslání emailů a chybu vmeteme uživatelům přímo před obličej, mrzí nás to víc než když jde jen o nějaký malý bug, na který narazí jeden uživatel, který šel zrovna okolo postižené funkce.

Doufáme, že nám toto malé přehlédnutí brzy odpustíte.

Úvodní fotku vytvořil Ryan McGuire z Pixabay.