Noční restart

Už pár dní dávám dohromady důležité podklady k věcem, co se dějí v posledních dnech na Roští a ještě před tím, než jsem se dostal ke zveřejnění, došlo k malé komplikaci, se kterou bych vás chtěl seznámit. Poslední týden pracujeme na tom, aby se úpravy na serverech vyvolané z administrace prováděly asynchronně pomocí projektu Celery.

Z našeho pohledu je změna pro uživatele Roští.cz extrémní, protože se opět zrychlí odezvy administrace. Instalace nové aplikace nezablokuje prohlížeč až na několik desítek sekund, ale hned se vám objeví infokarta.

Bohužel jsme si řádně neotestovali možnosti propojení Celery s message brokerem, v tomto případě je to databáze Redis a narazili na několik problémů. Administrace běží na stejném serveru (Pandora) jako vaše aplikace a tak prvním logickým krokem bylo spuštění Redisu na stejném stroji tak, aby naslouchal na unix socketu. Jenže k němu se Celery neumí připojit. Následovala instalace Redisu na nový databázový server, ale ten poslouchá jen na IPv6, což Celery opět neumí. Naštěstí má Roští už nějaký čas privátní IPv4 síť, která propojuje většinu serverů, včetně těch, které nemají veřejnou IPv4 adresu. I Pandora, server s administrací, byl do této sítě zapojen, ale dělil ho od ní jeden restart, který umožnil přidání virtuální síťové karty.

Byli jsme tlačeni časem, aby vám ráno administrace opět fungovala jak má, takže jsme se rozhodli server neplánovaně restartovat, za což se vám omlouváme. K výpadku došlo v 3:06 a trval přibližně  minutu a 30 sekund.

Kromě novinek v administraci dojde tento týden ještě k jedné změně a to přidání nového webového serveru. Bude se jmenovat donkie.rosti.cz a bude to první čistokrevný webový server určený jen a pouze pro aplikace. K dispozici na něm budete mít PHP 5.4 a Python 2.7 a 3.3. Na novém serveru už nebude fungovat Python 2.6. Na tom starém samozřejmě ano. Více se dozvíte dnes během dne.