Nové balíčky

Nové balíčky

Máme pár hodin před plánovanou migrací a tak se můžeme podívat na jednu novinku. Díky novému hardwaru můžeme aktualizovat balíčky, na které jsme nesáhli několik let. Naposledy to bylo na konci roku 2016, kdy došlo ke zrušení malých balíčků. Tentokrát balíčky rušit nebudeme ale ty současné částečně naboostujeme a jeden malý přidáme.

Přehled nových balíčků najdete v následující tabulce:

Nové balíčky pro rok 2021

První změnou je nový balíček Mini. Tím chceme otevřít cestu pro malé aplikace, které toho moc nedělají, ale třeba jen čekají na request z nějakého systému, případně jen servírují statický obsah.

Ostatní balíčky jsou podobné tomu, co jsme měli v nabídce doposud. Balíček Start+ má proti balíčku Start dvojnásobek paměti a proti ceníku polovinu procesorového času. Nicméně nový server má procesor rychlejší, tak uvidíme.

Balíček Normal+ dostal čtyřnásobek paměti. Pro nás je tento balíček vstupní branou pro komerční projekty. Má dostatek paměti pro projekty běžné velikosti ať už jde o Wordpress natlačený pluginy nebo spuštění npm s objemnějším package.json.

Balíček Pro+ je prakticky sleva původního Business balíčku na polovinu a Business+ je nový balíček, který nabízí 8 GB RAM a otevírá Roští aplikacím náročnějším na paměť.

Nové balíčky nahradí ty současné u nových aplikací, ale u starých aplikací je měnit nebudeme. Třeba u Start balíčku je ve skutečnosti alokováno více času procesoru než je uvedeno v ceníku a tak nechceme měnit chování aplikací tím, že jim aktualizujeme nastavení.

Pokud vše půjde dobře, tak nové balíčky budou k dispozici hned po plánované migraci.

A něco málo na další týdny

Balíčky jsou vesměs pouhou změnou parametrů v administraci, ale máme i pár větších změn, které bychom rádi implementovali v příštích týdnech:

  • Komprese v rostictl,
  • přesun administrace z Kubernetes clusteru,
  • nová verze Runtime,
  • nové grafy.

Rostictl se dočká malé aktualizace, kde přidáme podporu pro kompresi při nahrávání kódu na server.

Administraci chceme dostat z Kubernetes clusteru a vrátí se zpět na droplet od DigitalOcean. Důvody jsem zmiňoval v Checklistu pro rok 2021, ale vesměs se jedná o cenu. Vzhledem k tomu, že administraci nepotřebujeme škálovat, je Kubernetes komplexní vrstva, o kterou se musíme starat a bere nám to zbytečně čas.

Prioritou číslo jedna je ale nový Runtime, který jsme slíbili už na leden. Přidali jsme ale podporu dalších jazyků a tak build trvá víc než hodinu, takže vývoj je jednoduše pomalý. Chceme začít používat předkompilované zdrojové kódy a zkrátit ho alespoň na nižší desítky minut. S novým Runtime se vrátí Ruby a přidáme podporu pro Deno a Golang. Pokusíme se také sestavit PHP 8, ale pokud by se náhodou nepovedlo, tak v únoru vyjde ještě jeden Runtime, který ho bude obsahovat.

Nakonec ještě chystáme malou novinku pro grafy v administraci, kam bychom chtěli přidat graf s množstvím requestů a pokud se nám to podaří nějak udělat, tak i response time.

Úvodní fotografie je od uživatele Markus Winkler ze služby Pexels