Velká várka oprav

Máme za sebou více jak dva měsíce provozu nové administrace a tak jsme se pustili do nějakého opravování. Něco už je nasazené, něco bude. Ale začneme od začátku.

Minulý týden jsme se byli podívat na LinuxDays a říct vám něco o Dockeru na webhostingu. Rozhodli jsme se to pojmout propagačně a zaměřit se na pokročilejší uživatele, kteří už o Dockeru něco vědí. Přednášel jsem já a moji nervozitu prosím přehlédněte 🙂

A teď už k opravám. Možná jste postřehli, že příkaz “enable-redis“, který vám nakonfiguruje v kontejneru Redis databázi, nefungoval. Používal konfiguraci s chybami a navíc pro jinou verzi Redisu. Naše chyba, málo jsme tuhle vlastnost otestovali, teď už to je opravené.

Měli jsme problém s tím, že se nám na serverech začali množit kontejnery, ke kterým nepatřila žádná appka. Ukázalo se, že někdy v minulosti došlo k výpadku RQ workera pro jednu z našich front, což vedlo k tomu, že se nějaký čas tato chyba projevovala. Důsledky jsme identifikovali a odstranili až nyní. Píši to jen pro zajímavost, protože uživatele to nějak neovlivnilo.

Další problém byl způsobem chováním Dockeru, které popisuji i v přednášce nahoře – mění se chování Docker API. I když používáme stále verzi API 1.18, tak s aktualizací na Docker 1.8.2 došlo k odstranění cpuShare parametru z volání API, které vytváří kontejner. Změnu chápu, ale že se to promítlo i do starších verzí API, to už méně. Výsledek byl nefunkční přepínač “High CPU” v administraci. Naštěstí byla oprava jednoduchá a nasadili jsme ji rychle.

Další chyba byla logická a týkala se hlášky o tom, že je kontejner v chybovém stavu. Ta se má zobrazit 60 sekund poté, co nebyl kontejner vytvořen, i když o to uživatel skrze administraci požádal. Při rozhodování jestli hlášku zobrazit nebo ne, jsme používali datum vytvoření kontejneru a aktuální čas, takže při změně parametrů se objevila hned, jak se spustil task s vytvořením na pozadí.

Na přání jednoho z uživatelů jsme upravili PHP kontejner tak, aby obsahoval modul pro MongoDB. Z PHP je tedy nyní možné přistupovat do Monga.

PHP image jsme také trochu překopali. Nyní už podporujeme jen verze 5.6 a nově 7.0. Starší aplikace mohou zůstat na současných imagích. Nové už musí použít tyto. Pokud budete chtít starší verzi i k nové aplikaci, napište nám prosím na podporu. V současné době je využití starších verzí opravdu minimální. PHP 7.0 ještě nepoužívejte v produkci, máme ji jen pro otestování. Chybí ji většina modulů, například GD.

Dále jsme na homepage upravili stránku s ceníkem tak, aby vás méně mátla. Ujasnili jsme cenu za zálohování a za certifikáty.

Na starém Roští se objevil problém s placením přes GoPay. Došlo k nějakým úpravám API na straně GoPay, o kterých nám zapomněli říct 🙁 Podpora pro GoPay v novém Roští je na cestě, ale ještě pořád máme před sebou nějaké důležitější tasky. Snad se tedy dočkáte v listopadu.

U PHP kontejnerů se při přesměrování objevil problém, kdy Apache přidával port 8000 do URL adresy a stránka pak nefungovala. Trápilo nás to dlouho, ale konečně jsme to vyřešili. Už se tedy tohoto bugu nemusíte bát.

A to je všechno. Většina oprav už je nasazena, další se objeví během zítřka. Děkujeme za podporu a budeme se těšit u dalšího reportu.