Výpadek serveru alpha-node-7 v září

Někteří z vás si všimli, že jsme měli v září velký výpadek jednoho ze serverů, který máme u služby Scaleway. Šlo o alpha-node-7, původně Pluto. Mrzí nás že k tomuto došlo a snažili jsme se to vyřešit jak nejrychleji to šlo obnovou ze zálohy. Tu jsme měli shodou okolností jen 30 minut starou. Mrzí nás to i pohledu, že jsme u Scaleway více než rok a tohle se nám nikdy nestalo. S jejich podporou jsme měli vždy nejlepší zkušenosti, natož aby nám vypadávaly nějaké servery.

Tento stroj ani nebyl první, kterému se v září stal stejný problém, ale v předchozím případu se stal v mnohem vhodnější dobu – ve večerních hodinách.

Jak se ale ukázalo, tak na podpoře bohužel řeší primárně administrativní problémy a technické předávají někam dál, kde jsou striktně v pracovní dny od 9:00 do 17:00. Platili jsme jim za podporu a SLA 99.95 %. Po tomto problému jsme s nimi měli dlouhou diskusi nad tím, co to vlastně znamená, když tento konkrétní server spadl na 99.1 %. Stejně jako u mnoha jiných služeb, je to jen číslo na webu a žádná reálná statistika za tím bohužel není.

Investovali jsme do migrace spoustu času a od konce srpna celé nové Roští už běží na serverech Scaleway. Na našich fyzických serverech zůstala jen pošta a staré Roští. Byla to nepříjemná situace, ale bohužel k ní může dojít jak u Scaleway, tak u jiných providerů.

 

Proto jsme se rozhodli, že nabídneme možnost hostovat aplikace na více serverech najednou. Zatím půjde o oddělené kontejnery, ale až nasbíráme zpětnou vazbu od uživatelů, tak přidáme i synchronizaci dat mezi nimi. Na této funkci teď pracujeme a je to naší největší prioritou. Měla by být dostupná v následujících týdnech.

Děkujeme za pochopení a omlouváme se za způsobené komplikace.